Friday, November 13, 2015

sangat fun lah

*post lama ni

bismillah.

today we got DPH presentation. DPH is the short form of Dental Public Health. and i was chosen as one of the presenter. the topic given to us was about cariogenic sugar. cariogenic means food that can cause tooth decay. ok, am not going to explain in details about the presentation.


as usual, everyone might experience this kind of feeling whenever you are going to present something in front of your class right? i was very nervous. yes, undoubtedly. my hand was very cold that i thought it might freeze haha. and so many butterflies flying inside my stomach. (lame joke)


actually what made me really nervous was that they asked me to present about some fun facts about sugar. if you never met me you may be wondering why. but if you know me better, you will understand that my face does not suit to present something funny. haha. people always told me that before they know me better they tend to think that i'm a garang person. but then, they still wanted me to present it. hmm.. what to do, so i just accept.


i was very nervous until the last second before my friend passed the baton to me. while i was standing in front of them, i looked around to find my strength and started the presentation. i think, i was quite 'funny' in front there. kahkah. agak perasan.


alhamdulillah, i managed to finish it nicely.


------


nothing much i wanna say. sometimes things happen in your life seems too hard at first. however, you are actually qawiyy enough to face it. Allah will not put the burden beyond your ability / capacity.


“Allah does not burden a soul beyond that it can bear…”(Qur’an, 2:286).


yes, you know why?all you need to do is to make that one big - confident - first step to face it. just don't run away from it. it will never solve the problem. face it. just like how i was so nervous, being afraid of speaking in front. but after some time, i found my strength and managed to do it. yes, even though i know mine was not as interesting and good as others'.


because there's always first time for everything right?  


many challenges are destined for you. yes you. not anyone else. Allah specifically put that particular burden / hardships / challenges / ujian / whatnot just for you. because Allah wants you to learn something from it. that situation Allah puts you in is for you to learn. to get the hikmah. the blessings in disguise. 


then, why so sad when being tested? 


chill lahh. 


oke? :)


*hakhak. rajin pulak memalam buta update blog. sindrom nak balik UIA camni lah kot ye?

we know almost everything but we share nothing.

ihsan? siapa punya nama la pulak tu? 

bismillah.

tengahari tu, saya keluar dari lif tingkat 5 untuk pulang ke bilik. saya terserempak dengan rumet saya di koridor sedang menjemur kain. katanya pada saya, "eh, kak ati. sori tadi kita jemur kain terkena sikit baju kak ati." maksudnya ialah, baju saya yang hampir kering basah terkena baju dia. maka saya pun dengan muka manisnya senyum kat dia dan cakap "no hal lahhh." 

ok. ada unsur tambahan di situ.

harini, selesai saya memberus dan memerah baju-baju yang boleh tahan banyak tu, maka bergegaslah saya ke ampaian koridor. almaklumlah lagi beberapa hari nak exam, every second counts, you know. memandangkan ampaian penuh dengan baju-baju yang kering tapi tak diangkat, saya pun susunlah baju-baju tu supaya muat saya nak jemur. maka, berputarlah semula scene dengan rumet saya sebelum ni dalam kotak fikiran saya. 

terlintas di fikiran saya betapa ihsannya sahabat saya yang seorang ni sampaikan benda yang dia buat salah belakang saya pun dia bagitahu. mungkin anda rasa biasa, but i just feel so touched by her action. 

teringat saya pada sepotong hadis nabi saw ketika baginda duduk bersama para sahabat dan datang jibril dalam bentuk rupa seorang manusia bertanyakan tentang islam, iman dan ihsan. jawapan jibril tentang maksudnyaihsan tu ialah :


 “ Beritahukan aku tentang ihsan “. Lalu beliau bersabda: “ Ihsan adalah engkau beribadah kepada Allah seakan-akan engkau melihatnya, jika engkau tidak melihatnya maka Dia melihat engkau” 
(riwayat muslim)

mungkin, kalau disebut tentang ihsan, seringkali ditekankan tentang ihsan dalam ibadah, dalam hubungan kita dengan Allah. tapi, pernah tak kita muhasabah bahawa sudah ihsankah kita terhadap sesama manusia? 

bila nampak baju kawan kita terjatuh dekat ampaian, tergerakkah hati untuk tolong angkat dan letakkan semula di tempatnya? 

bila makcik cleaner tengah mop lantai, tergamakkah kita dengan selambanya memijak di tempat yang belum sempat kering tu? kita dengan begitu angkuh tanpa senyum dan sopan melangkah pergi. 


tergamakkah kita?

begitu juga ihsan nya kita dengan haiwan. saya merupakan seorang yang tidak menggemari kucing. agak sentaplah jugak saya nak cakap pasal ihsan terhadap binatang kan. ada seorang batchmate saya dia ni sangatlah cintakan kucing. saya rasa saya gagal dalam hal ni. bila nampak kucing pasti dia akan bagi makan. kalau saya, seboleh2 nya akan lari dari kucing ni. saya takut kalau dia akan panjat meja makan saya tu huhu. 

kalau dalam study, i feel like a loser when it comes to this. rasa. macam. hampeh. teruk sangat. kalau pasal study seriously frankly speaking, i cannot be a qudwah to anyone. don't know why, i think i lost my courage to study hard like i did in schools and CFS. seiously you have to change ok izzati. katanya mahu jadi specialist kan mahu jadi qudwah dalam bidang dentist like prof dr harlina did in her field. being  qudwah in medical field as well as in dakwah which is wow sangat. so you have to work hard starting from now on! jangan cakap je kerja. buatnya tak.

kenapa saya cerita pasal ihsan ye?

actually one of my lecturer, which is a very inspiring lecturer, he kept on mentioning to us about ihsan. he loves to give tazkirah about this. he once said, 'my islamic knowledge is not really good. yes, i'm still learning. you know, i learned a lot through this one year since i entered UIA. i've wasted my 35 years before this. just imagine, before this i never heard of something like ihsan.'

nahhh. can you see how determined he is to share everything he knows? what about us? we know almost everything but we share nothing. *nangis laju2 T.T

jangan banyak cakap

Memang dakwah itu memberi rahmat! Tapi untuk orang lain. Sedangkan keluarga kita, kita biarkan 'kegelapan' hingga akhir hayat mereka. Adilkah kita dalam soal ini?

-muharrik daie

----

bismillah.

harini aku benar2 tersentap dengan bait kata2 ni. 

wahai diri! telah berapa lama kau ditarbiyyah tetapi gagal dalam menjadi qudwah buat adik2? masih punya waktu untuk melagha. dan itulah yang menjadi ikutan mereka. 

astaghfirullah... berapa tahun kau ditarbiyyah tetapi masih gagal untuk melaksanakan ayat Allah yang satu tu? kau cakap banyak tapi kurang beramal! (rujuk surah 61:2) come on. kata2 dan perbuatan ialah kesan dari iman.. 

selalu bertanya pada diri.. kenapa susah untuk berubah? iman lah punca nya! tak ada jawapan selain iman. iman. iman! 

maka apa yang kau nak buat sekarang? 

JANGAN BANYAK CAKAP! BUAT!

Wednesday, August 12, 2015

seerah itu mengajarkan kami

bismillah.

masih dalam mode : holiday

saya sedang berusaha untuk menghabiskan umar the series yang dulu saya rasa dah banyak episod saya habiskan. tapi, memandangkan lamaaa sangat saya tinggalkan maka saya ulang semula.

rasanya dah banyak kali jugak ulang heheh. tapi scene para sahabat dengan yakinnya mempertahankan aqidah mereka walau diuji dengan tentangan dari keluarga, dipulaukan oleh kaum sendiri.. ....

Allahu Akbar. 

walau diulang-ulang kisah-kisah ini tidak pernah gagal membuatkan air mata ini gugur. 

masakan tidak, mereka memilih islam ketika islam begitu asing dalam kalangan arab quraisy.

mereka memilih islam bukan ketika mereka disambut oleh bunga dan tepukan gemuruh dari orang orang ramai.

kerana mereka telah nampak hakikat haqq dan baatil. seerah telah memperlihatkan bagaimana seorang hamba yang lemah di mata manusia, menjadi begitu kuat ketika diseksa oleh tuannya, ini semua demi mempertahankan aqidah yang dipegang.. 

"Ahadun Ahad," inilah kata-katanya yang nampak biasa tetapi menggerunkan para pemuka quraisy..

kata bilal, " kalaulah ada perkataan lain yang lebih membuatkan umayyah marah, pasti akan aku sebut."

MasyaAllah.

magis apakah ini? sehinggakan tuannya yang menyeksa yang berasa terseksa melihatkan sang hamba yang difikirkan akan 'give up' dengan seksaan-seksaan, ternyata lebih kuat dari yang disangka.

menangis apabila membayangkan andai saya berada di tempat beliau.. tertanggungkah ?

keyakinan mereka benar terhadap janji-janji Allah..

A023
Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela islam); maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan di antaranya ada yang menunggu giliran; dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun.

islam turun bagi menawarkan jalan penyelesaian ketika mana masyarakat berada dalam kegelapan jahiliyyah dan di sambut oleh para ass-sabiqun al-awwalun..

maka, carilah pada seerah itu, di manakah kita ketika seruan allah dan nabi sampai kepada kita? bagaimanakah respon kita?

------------

oh ye, kalau dilihat saya mengeja islam bukan Islam. apa bezanya?

islam vs Islam.

ya, kata nama dan kata kerja.

islam --> kata kerja

Islam --> kata nama

harini kita tengok islam adalah agama yang paling ramai dianuti oleh umat manusia. tapi, kenapa kita begitu lemah? 

kerana islam dilihat hanya sebagai identiti di atas kad pengenalan. islam hanya diwarisi turun temurun tanpa ada kefahaman tentangnya. islam hanya pada NAMA.

bezakan ini : 

1) Saya Muslim.
2) Saya muslim.

ayat pertama menunjukkan bahawa nama dia ialah Muslim. tidaklah mengesahkan bahawa dia beramal sebagai seorang muslim kerana Muslim itu cuma namanya.

tetapi ayat kedua menunjukkan bahawa dia seorang muslim, satu kata kerja yang menunjukkan bahawa dia benar-benar faham dan beramal sebagai seorang muslim. 

ok, saya harap ayat ini boleh difahami..

semoga kita tidak hanya islam pada nama, tetapi pada keyakinan bahawa islam is way of life. yang menunjukkan jalan bagi orang-orang yang bingung..

al-islam huwal hal. islam itu jalan penyelesaian. 

dan perjuangan meletakkan islam di tempatnya ialah tugas semua dari kita yang mengaku daie!

*jarum ISK




-----------

1211
130815

Saturday, July 18, 2015

penenang jiwa..

bismillah walhamdulillah. ku kira masih belum terlewat untuk mendoakan sempena raya kali ini dengan doa ;

taqabbalallahu minna wa minkum taqabbal ya karim..

moga Allah terima amal2 kita ya..! dan moga kita diberi kekuatan untuk terus istiqamah dengan amal2 tersebut. ameeen..

sejak minggu yang sibuk dengan pro exam haritu, ku tahan2 diriku dari update blog ini. kerana ku tahu untuk update tidak sikit masa yang perlu diambil. 

tapi.. sebenarnya apa yang ingin di update kalini ialah tentang satu ayat Allah yang begitu menyentuh sudut hatiku yang paling dalam.. ketika itu ku merasakan sangat lelah, lemah dan lesu.. ku tahu itu tanda2 kecil untuk futur.. astaghfirullah.. moga dijauhkan..

menyedari hal itu, ku cepat2 ambil quran dan ku buka mana2 surah dengan mengharap Allah akan beri 'sesuatu' untukku. aku tahu aku tidak akan kecewa dan tindakanku mengambil alquran ialah tindakan yang tepat ketika itu.. Allah jua yang mendorong nya..alhamdulillah hadza min fadhli rabbi..

A030
Sebenarnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh sudah tetap Kami tidak akan menghilangkan pahala orang-orang yang berusaha memperbaiki amalnya. (18 : 30)

selepas membaca ayat ini, betapa aku dapat merasakan Allah tahu apa yang ada di dalam dada.. mungkin kelesuan ini ialah kelesuan ku dalam melakukan amal2 dakwah.. hilang sudah rasa nikmat melakukan amal2 soleh.. menyantuni rakan2 sekeliling.. penat mengajak kawan2 melakukan kebaikan... sibuk dengan perkara furu', mula bermudah2 dengan mutabaah amal etc..

tapi..!

Allah tidak akan menyia2kan amal2 tersebut! dengan tidak menghilangkan pahala org2 yang berusaha memperbaiki amalnya.. your deeds are counted.. tanpa henti.. jangan pernah penat untuk BERUSAHA untuk beramal.. 

ma sya Allah.. bukankah ini suatu peringatan dari Allah...? walaupun syarat amal diterima ialah ikhlas, tetapi Allah tahu 'nature' hambaNya yang mudah futur ... maka diberinya motivasi sebegini.. 

alhamdulillah atas nasihat ini.. alhamdulillah.. moga kita terussss menjadikan alquran sebagai pedoman hidup. nescaya takkan pernah kecewa.. bi iznillah..

----------

2159
180715

Friday, July 17, 2015

ikhwati fillah..

Bismillah walhamdulillah..

Ikhwati fillah.. dengarkan video ini.. hayati nasihat2 di dalamnya.. 
Sesungguhnya kerja kita memerlukan kekuatan rohani, hati2 yang terhubung dgn Allah.. moga mujahadah kta, di setiap langkah kta menuju Allah, dipandang dan dikira sebagai amal2 soleh sebagai bekalan di akhirat kelak..




Friday, June 19, 2015

Inilah Islam

bismillah walhamdulillah.

in the midst of this hectic study week, i want to blog about a makcik whom i met in the toilet. she was very looking forward to talk to someone.

semalam saya masuk ke toilet, terjumpa makcik ni tengah kutip2 rambut dekat lantai. sayu sangat hati saya melihat makcik ni. umur dia hampir sebaya dengan ayah saya. saya perasan setiap kali saya masuk (saya keluar masuk toilet tu huhu) dia akan pandang dan senyum, lama.. seolah2 nak memulakan perbualan.

maka bila saya mula membasuh baju, saya pun memulakan perbualan. i came to know that she was a revert. Actually dia orang asli. dia kenal dengan keluarga angkat dia (muslim) dan mereka menghantar makcik ni ke perkim di PJ.

saya tanya dia, makcik seronok belajar agama? she kept on repeating, "bagus belajar agama ni. setiap kali kita rasa susah, kita zikir, solat, hati kita jadi tenang.."

-----

saya tak tahu kenapa tapi saya rasa nak promote satu buku ni kat semua orang.





terlalu banyak pencerahan yang saya dapat dari buku ni.  tengok cover macam malas nak baca je. tapi, believe me, surely you would love to read this!

ok, berbalik kepada makcik tadi, apa tah kaitan dengan buku ni? sebab buku ni cerita tentang hakikat agama ni. betapa islam ni menyantuni semua lapisan masyarakat kita harini. islam memenuhi kehendak2 manusia tak kiralah sama ada dia academician, musician, physician.. atau bibik kat rumah tu etc...

bagaimana?

ye lah, cuba kita bukak quran, kita pernah dengar saintis yang masuk islam disebabkan fakta2 sains yang terkandung di dalamnya. yusuf estes, he was a strong christian, music minister and preacher of the bible.. yusuf islam, a musician.. (i'm sorry for not being able to provide the proper facts) and this makcik, bagaimana islam telah menyantuni nya.

dan kita? bagaimana islam telah menyantuni kita?


islam adalah agama fitrah. tentu kita pelik bagaimana nabi saw seorang mampu menyampaikan tentang agama ni sehingga islam pernah mampu menakluk sebahagian dari dunia? kenapa dalam keadaan semua manusia dalam jahiliyah, mereka mampu sedar tentang hakikat ni? dan bagaimana kita, yang berada dalam fatrah dunia kini yang hampir sama dengan ketika nabi diutus, dengan banyak jahiliyyah di sekeliling, mampu untuk menghadapi semua ini?

pembaca boleh cari jawapan2 ini dalam buku syed qutb ni. biiznillah.

:)

-----

1215
200615