Saturday, July 26, 2014

ingin serius

bismillah. betul. saya ingin serius dalam bidang penulisan blog. tapi yang menjadi masalah ialah saya bukan seorang yang suka mengarang. lebihnya membebel. tapi tak pe, akan ku cuba menjadikan keseriusan ini satu kenyataan! insyaAllah!

lagipun pakcik abdul qadir audah ada memesan (not sure dia pesan atau hanya mengambil ibrah dari tokoh ni) supaya kita tinggalkan legasi kita ni dengan menulis supaya generasi akan datang dapat baca sejarah tok nek moyang dia.

sebab tu rasa nak serius dalam bidang penulisan walaupun dalam blog je.

*tapi mungkin akan bukak blog lain ngeh3

---------------------------------------------------------------------

saya pernah terbaca satu benda ni. sikit je nak cite ni.. 

rupanya tarbiyah is not our core business. but it's a core process untuk membina seorang daie. sebab bila sebut dakwah, yang terlebih penting adalah bagaimana nak lahirkan daie. macam mana nak buat dakwah kalau tak de daie? iye dak?? 



Core business kita adalah dakwah kepada Allah dan tarbiah adalah core process kepada melahirkan tenaga kerja untuk melaksanakan core business kita. Oleh kerana dakwah adalah core business, maka melahirkan daie adalah merupakan process utama (tarbiah).

(quoted)

3 comments:

نور عتيقه ابراهيم said...

Salam akak. Keep trying and writing!
Moga tqah dapat amek byk input n pgjrn yg boleh dibuat panduan dalam kehidupan. I really like to read blog. Hope so from you! And tq akak for everythinggg. May Allah ease your effort :)

نور عتيقه ابراهيم said...

Salam akak. Keep trying and writing!
Moga tqah dapat amek byk input n pgjrn yg boleh dibuat panduan dalam kehidupan. I really like to read blog. Hope so from you! And tq akak for everythinggg. May Allah ease your effort :)

Izzati said...

wsalam. tiqah! insyaAllah :)

tiqah pon tau :)